Aktualności

Rabarbar – naturalne źródło witamin i minerałów

Rabarbar – naturalne źródło witamin i minerałówNajczęściej w sklepie możemy kupić rabarbar kędzierzawy. Należy do roślin z gatunków rdestowatych a jego częścią jadalną są  liście nazywane ogonkami liściowymi.

Wartość odżywcza 3 łodyg (330g) rabarbaru to aż 10% dziennego zapotrzebowania na potas dla dorosłej osoby, 30% dobowej realizacji na witaminę C dla dorosłego mężczyzny oraz niemal 20% wapnia! Warto dodać, że taka porcja to jedynie 30 kcal stąd to warzywo polecane jest osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę. W pracy Huang Q i wsp. opublikowanej na łamach Medicinal Research Reviews wskazuje również antykancerogenne działanie rabarbaru poprzez wpływ zawartych w nim związków z grupy anrachinonów na inhibicę proliferacji komórek nowotworowych oraz zmniejszenie przez nie wychwytu glukozy.

Kto nie powinien zjadać rabarbaru?
– osoby z rozpoznaną dną moczanową
– osoby z rozpoznaną kamicą nerkową – zwłaszcza szczawianowo-wapniową

Anna-Maria Borucka, Dietetyk Rehasport Clinic