Trenujesz na wysokościach? Koniecznie to przeczytaj!

Sportowcy, którzy trenują na wysokościach (powyżej 3500 m) muszą się liczyć ze zwiększoną PPM (podstawowa przemiana materii) nawet o 17%.

Dodatkowo, taka wysokość będzie się wiązała z hipoksją (niedobór tlenu) z powodu niższego ciśnienia parcjalnego tlenu doprowadzając do zwiększenia ekspresji przekaźnika GLUT4 (transporter glukozy typu 4) znajdującego się m.in. w mięśniach szkieletowych. Konsekwencją takiego działania jest zwiększenie wychwytu glukozy do mięśni poprzez aktywację enzymu kinazy aktywowanej przez AMP (adenozynomonofosforan), doprowadzając do wytworzenia ATP (adenozynotrifosforan), czyli energii dla komórki. Problemem jednak będzie utrzymanie odpowiedniego stężenia glikogenu, gdyż wzrost stężenia kinazy AMP powoduje przyspieszenie glikogenolizy.

Warto więc pamiętać, że przy sportach zimowych wytrzymałościowych, takich jak np. narciarstwo klasyczne, szczególnie istotna będzie podaż węglowodanów podczas wysiłku.

Źródło:

  1. Meyer N., Manore M., Helle C., Nutrition for winter sports. Journal of Sport Sciences, 2011;29(S1):S127-S136
  2. Nabrdalik K., Cichocka E., Gumprecht J., Metformina a kinaza białkowa aktywowana przez AMP (AMPK) i procesy energetyczne w cukrzycy typu 2, Diabetologia Kliniczna 2013, tom 2, 4, 125–130

Autorka:

  • Anna-Maria Borucka, dietetyk Rehasport